Frusen cheescaketårta med färska bär
Supergott...
Gott nytt år kära läsare.
N och jag firade en lugn nyårsafton tillsammans, vi skulle egentligen haft några gäster men det blev tyvärr ändrat dagen innan.
Vi gick den traditonella nyårspromenaden genom staden men oj vad många som gick denna gång, ca 40000 personer tydligen.
Väl hemma på kvällen lagade vi trerätters tillsammans, först åt vi Toast Skagen och till huvudrätt en getostgratinerad oxfilè med klyftpotatis och tranbärssås och efterrätten blev en frusen cheesecake med färska bär.
Tänkte bjuda er på receptet på denna tårta ikväll, riktigt frisk, syrlig och god.
Frusen cheescake med färska bär
8-10 bitar
1 skiva färdigköpt marängbotten
Fyllning:
2 gelantinblad
1 vaniljstång
4 äggulor
2 dl strösocker
200 g rumsvarm Philadephiaost
rivet skal av 2 lime
4 dl vispgrädde
4 äggvitor
Garnering:
Valfria bär, frysta tinade går bra.
Hallon, blåbär, jordgubbar, björnbär.
Färsk mynta
1. Lägg gelantinbladen i blöt i kallt vatten 5 minuter.
Klyv vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
2. Vispa äggulorna pösiga med socker och vaniljfrön.
Vispa ner osten och limeskalet.
Vispa grädden och vänd ner den i äggsmeten.
3. Lyft upp gelantinet och smält det tillsammans med 3 msk av gräddsmeten på låg värme. Rör ut gelantinet ordentligt.
Häll över gelantinet i gräddsmeten och blanda noga.
4. Vispa äggvitorna till ett skum.
Vänd ner dem i gräddsmeten.
5. Lägg marängbotten i en form med löstagbar kant ca 24-26 cm.
Häll på smeten och täck formen innan den stoppas i frysen i minst 4 timmar.
6. Låt tårtan stå i rumstemperatur ca 30 minuter före severing.
Garnera med färska bär och mynta.
Lycka till ♥