Soppa på rostade körsbärstomater och vitlök
Mycket god....
Soppa på rostade körsbärstomater och vitlök
4 portioner
1kg körsbärstomater
6 vitlöksklyftor
olivolja
1 liten gul lök
4 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl grädde
1. Sätt ugnen på grillvärme. Halvera körsbärstomaterna och dela vitlöksklyftorna i kvartar. Strö ut tomat och vitlök på en smord ugnsform, droppa på olivolja och grilla högt upp i ugnen cirka 5-10 minuter eller tills tomaterna fått färg.
2. Hacka löken och låt svettas i olivolja i en kastrull. Tillsätt de rostade tomaterna och vitlöken, vatten och buljong och låt puttra i 10 minuter.
3. Mixa soppan och tillsätt sedan grädde.
Fetaostkräm
1/2 citron (saft och skal)
1/2 kruka basilika
150 g fetaost
1/2 dl creme fraiche
Riv skalet av citronen och lägg i en skål. Tillsätt citronsaft, finhackad basilika, fetaost och creme fraiche. Mosa ihop med en gaffel.
Servera soppan med en klick fetaostkräm och bröd.
Ljust matbröd
2 bröd
50 g jäst
5 dl fingervarmt vatten (37 grader)
1 msk honung
2 tsk salt
1/2 dl olivolja
800 g (ca 11 dl) Manitoba Cream mjöl
Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten, honung, salt och olivolja. Rör i mjölet. Arbeta degen slät och smidig i maskin eller för hand. Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek ca 30 minuter.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i två lika stora delar. Forma till limpor och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt bröden jäsa övertäckta ca 30 minuter. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader ca 30 minuter.
Smaklig spis