Potatisgratäng med färskost
Supergod och krämig....
Potatisgratäng med färskost
4 portioner
1 kg potatis
1/2 gul lök
1 vitlök
5-6 dl grädde
200 g färskost med smak av vitlök och örter
salt och peppar
100 g riven parmesanost
Sätt ugnen på 225 grader. Skiva potatisen och lök tunt. Pressa vitlöken och blanda med grädde och färskost. Jag värmer alltid upp grädden och färskosten så att osten smälter ner. Varva potatis, lök, sås och parmesanost i en gratängform och grädda tills potatisen är mjuk, cirka 45-60 minuter.
Rödvinssås med chipotlepasta
Smakrik sås med spännande touch av rökt chili
4 portioner
4 Schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
2 msk smör
3 dl rödvin
2 dl vatten
3 msk kalvfond
4 msk balsamvinäger
2 msk chipotlepasta (finns bland texmexvarorna i butiken)
1/2 msk maizena
2 msk vatten till redningen
1. Finhacka schalottenlök och pressa vitlök. Fräs på i smör och häll sedan på rödvin, vatten och kalvfond. Tillsätt balsamvinäger och låt reducera till hälften.
2. Sila bort lökhacket och häll tillbaka såsen i kastrullen. Tillsätt chipotlepasta och smaka av med salt och peppar (peppar tycker jag inte man behöver då chipotlepastan är så stark) Blanda ut maizena med kallt vatten och rör ner i såsen. Låt puttra tills såsen tjocknar.
Fileén stekte jag bara och serverade den till smörstekta champinjoner och även små stekta röda minilökar.
Mycket gott