Rönnbärssylt med smak av konjak
Det finns gott om rönnbär i år....
Rönnbärssylt med smak av konjak
En fettsnål och läcker sås eller som ett chutneyliknande tillbehör som passar bra till kött istället för géle eller sylt. Testa även till kryddstarka kycklingrätter - som man traditionellt har syltad ingefära eller chutney till.
Receptet ger ca 5 dl sylt
8 dl (ca 500g) repade rensade rönnbär
2 dl vatten
4 1/2 dl ca 375 g syltsocker eller strösocker + 2 tsk fruktpektinpulver
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 msk konjak eller 3/4 msk rom
1. Skölj bären och koka upp dem på medelvarm platta. Koka under lock 10-15 minuter.
2. Rör ner socker och vaniljsocker tills det löst sig. Koka 5 minuter.
3. Smaka av med konjak eller rom om så önskas. Konjak ger rund, mild smak, rom framhäver rönnbärens kärvhet och gör smaken tuffare. Smakerna jämnar ut sig och blir rundare när sylten kallnat helt.
4. Häll sylten het på små glasburkar och sätt på locken omedelbart. Förvara mörkt och svalt.
Källa: Ica kuriren